Olivový olej má dlouholetou tradici a vyrábí se již tisíce let. Většina lidí ho má spojeného s Itálii a Řeckem, vzhledem k tomu, že se jedná o země, kde se olivy pěstují v hojném množství. Olivový olej se vyrábí z čerstvých oliv, které jsou pomleté na jemnou pastu, z které se pak vylisuje olivový olej a zbaví se vody. Kvalitní olivový olej je poměrně drahou surovinou, ale zrovna v případě tohoto oleje není dobré šetřit, pokud chcete mít opravdovou kvalitu.
Olivový olej se skvěle hodí do vaší kuchyně, především do studených jídel. S olivovým olejem skvěle dochutíte svou zeleninu, v podobě jednoduchého dresinku. Věřte, že když syrovou zeleninu promícháte jen s trochou olivového oleje, dostane úplně jinou chuť. Uděláte s ním také výborné dresingy nebo zálivky na těstoviny, k masu nebo ke grilované zelenině. Hodně lidí si myslí, že olivový olej není vhodný na tepelnou úpravu, ale není to pravda. Záleží na tom, jaký druh použijete. Některé druhy olejů jsou přitom přímo určené na tepelnou úpravu. Přitom jde ale o to, aby teplota, při které budete olivový olej používat, nepřesáhla 220 stupňů. Smažit řízky na něm tedy určitě nedoporučujeme.
Olivový olej kromě kuchyně využijete i v péči o sebe. Z olivového oleje uděláte skvělý zábal pro vaše vlasy. Především suché a lámavé vlasy bez lesku budou za olivový olej velmi rády a odměnou vám bude hedvábná a na první pohled hydratovaná hříva. Některé ženy používají olivový olej i místo odličovače, jelikož se v olejové složce krásně rozpustí zbytky make-upu a SPF. Olivový olej vám taky skvěle poslouží místo tělových olejů a nádherně zvláční vaši pokožku. Pokud nechcete používat čistý olivový olej, podívejte se na kosmetické značky, které přidávají olivový olej do své kosmetiky. Na trhu jich najdete opravdu hodně.
Obyvatelé středomoří také doporučují každý den na lačno sníst lžičku olivového oleje pro lepší trávení a zdravé fungování vašeho organismu.